הֵן אֱמֶת חָפַצְתָּ בְּסִיפּוּר חַיִּים,
יֵשׁ סִיפּוּר שֶׁמְּעוֹרֵר וְיֵשׁ מַרְדִּים.
אַל תִּהְיוּ כְּסוּס, לֵב אֲרִי בְּפַרְגּוֹדִים,
קָרוֹב הַמֶּלֶךְ בַּשָּׂדֶה לְמִי שֶׁבֶּאֱמֶת קוֹרְאִים.
שׁוֹכֵן תּוֹם יֶלֶד גַּם בְּנִשְׁמַת מְבוּגָּרִים,
וְהֵם שׁוֹפְטִים וְהֵם שׁוֹטְרִים,
תָּרִים, חוֹתְרִים בַּשְּׂעָרִים.
תְּהֵא נָא הַשָּׁנָה הַזֹּאת
טוֹבָה בְּכָל עִתּוֹתֶיהָ,
תָּחֵל שָׁנָה וּבִרְכוֹתֶיהַ.
הורים יקרים,
כשהיינו ילדים נוהגים היו הורינו לספר לנו סיפור לפני השינה. ביקשו להרדים אותנו. אבל אנחנו מתעוררים היינו דווקא ושואלים: "אבא, זה אמיתי?"… ומאז בגרנו. הרבה סיפורים אנו שומעים, אך שוב אין אנו סקרנים לתהות על מידת אמתותם. אנחנו כבר יודעים כי המציאות מורכבת. אנחנו מבינים כי יש משל ויש סמל, ויש דמיון ומציאות המשמשים בערבוביא, ויש "כזה" ויש "כאילו". לימדו אותנו – ואנחנו הפנמנו – כי לא הכול "שחור לבן" ולא תמיד אמת או שקר. אנחנו כבר יודעים, אנחנו כבר בוגרים.
מה יש בו, בילד, שכל כך משתוקק לברר את האמת? מה טעם סולד הוא כל כך מן הזיוף ומן החיקוי?
אין זאת אלא שקרובה נשמתו של הילד אל מוצאה, אל המקור, אל ד' א-לוקים אמת. תום יש בה וישרות יש בה, וסרגל מבחין היא לכל הסובב אותה.
ואנו, המבוגרים, כלום אפשר שאיבדנו משהו בדרך? שמא אנו משלמים מחיר על בגרותנו?
כשהיינו ילדים נוהגים היו לספר לנו סיפור. ביקשו להרדים.
רבי נחמן מברסלב אמר: "העולם אומר כי סיפור מספרים על מנת להרדים. ואני אומר כי סיפור מעורר דווקא".
אלול עכשיו, סיומה של שנה. אך אנו פותחים את שנת הלימודים שלנו דווקא לעת סיום, ונמצאנו כמכריזים: דווקא עכשיו הזמן להתעורר, עכשיו נשמע סיפורים מעוררים. ושני סיפורים נספר – על אריה ועל סוס.
נתאר לעצמנו איזו מנוסה ובהלה תיגרם אם רק תגיע שמועה על אריה המתקרב לעיר. כאשר כבר אפשר יהיה להבחין באריה ממרחק – אימה ופחד משתקים יהיו נחלת כל האנשים, ואפילו המבוגרים והגיבורים ביותר.
והנה מחזה: ילד קטן ניצב מול אריה ומתבונן בו בחיוך של נחת ושל שמחה, בעוד פניו סמוכות כדי סנטימטרים ספורים ממלתעותיו של הטורף. הייתכן?!…
אפשר גם אפשר, ובעצם אנו כולנו כבר חווינו זאת. בגן החיות, כאשר האריה מסוגר בכלובו, או אפילו מאחורי מחיצת זכוכית עבה ושקופה, אין כל פחד.
זה היה הסיפור על האריה, ילדים, ועכשיו נספר על הסוס. מעשה בסוחר שביקש להבריח סחורות דרך הגבול, ושכר לשם כך שירותיו של עגלון בעל סוס ועגלה. אם ייתפסו על ידי שומרי הגבול – רע ומר יהיה גורלם, הם יודעים. בעל העגלה ישלם אז קנס הגון, ואולי אף ילקה בשוט. את הסוחר המבריח – ידונו למיתה. הסחורות מועמסות על גבי העגלה, ובינתיים די שקט. הסוחר מתרגש אמנם, אך בעל העגלה עושה מלאכתו באופן מקצועי וענייני, ללא כל חשש. כאשר יוצאים לדרך, פעימות ליבו של הסוחר מואצות, ואף העגלון חש התרגשות קלה. בהתקרבם אל קו הגבול, התרגשות העגלון אף גוברת, אך ידיו אוחזות עוד בטח במושכות ודרכו נהירה. הסוחר – רועד בכל גופו אחוז אימה ופחד, עיניו מְחשבות לצאת מארובותיהן והוא כמתעלף… רק אחד שם בסיפור – לאורך כל הדרך – שקט, שליו ואדיש… הסוס!
חודש אלול קורא אלינו בתקיעת השופר: "אל תהיו כסוס, כפרד אין הבין…" (תהלים לב,ט).
חודש אלול זועק ומעורר: אריה! דורשי רשומות אומרים: ארי"ה = אלול, ראש השנה, יום הכפורים, הושענא רבה. המלך בשדה, ואריה שאג מי לא יירא? מי שרואה את האריה מבעד למחיצה – לא יירא.
אלישע בן אבויה "אחר" מנמק את חוסר יכולתו לשוב ב"כבר שמעתי מאחורי הפרגוד: שובו בנים שובבים, חוץ מאחר"… (חגיגה ט"ו, ע"א).
מאחורי איזה פרגוד הוא שמע זאת? מאחורי פרגוד ליבו שלו! – "כי אם עונותיכם היו מבדילים בינכם לבין
א-לוקיכם וחטאותיכם הסתירו פנים מכם משמוע" (ישעיהו נט, ב).
חודש אלול נפתח בשבת פרשת שופטים, בה אנו מוצאים, מחד: "לא ירבה לו סוסים", ומאידך: "תמים תהיה עם ד' א-לקיך"…
חודש אלול קורא לנו לחזור אל קמאיות ילדותית, זו היודעת להבחין והמבקשת להבחין בין סיפור אמיתי לבין שאיננו אמיתי, בין אריה אמיתי לבין שאיננו כזה, בין מלך מסתתר מאחורי פרגודים לבין מלך בשדה.
פרשת שופטים פותחת ב"שופטים ושוטרים תתן לך בכל שעריך". מה מבקשת תורה לומר בהדגשתה היתירה: "לך"? [בדרך כלל יוצרת מילה זו זיקה קרובה ואינטימית של שייכות, כמו ב "וספרת לך שבע שבתות שנים" (ויקרא כ"ה, ח') שבשמיטה וביובל, או "וספרתם לכם ממחרת השבת" (ויקרא כג, טו) שבספירת העומר,
ב"החודש הזה לכם ראש חודשים" (שמות יב, ב) שבקידוש החודש, או אפילו ב "לך לך מארצך וממולדתך" (בראשית יב, א) שבאברהם. מה שייכת זיקה שכזו בענייני השופטים והשוטרים?]
על פי דרכה של חסידות נבקש לדרוש, כי בימים אלו של אלול, עת ניצבים אנו נוכח השער – "בכל שעריך" – ומבקשים לבוא בו, יהיה כל אחד מאיתנו בבחינת שופט ושוטר לעצמו. "…תתן לך בכל שעריך" – היֶה נא אתה מסוגל לשפוט בין אמת לשקר – "…משפט צדק…צדק צדק תרדוף למען תחיה…".
הָבן נא, כי אלול הוא הזמן לשיפוט העצמי שלך, עוד בטרם תידרש לעמוד מול שערו של המלך בימים הנוראים. עכשיו אתה "בכל שעריך" – שלך. אלול הוא זמן של חיפוש. "ויתורו את ארץ כנען" מתורגם:"ויאללון ית ארעא דכנען". נתור ונחפש, נסיר פרגודים ומחיצות, ונמצא שוב את הילד התם והישר שבקרבנו, את התשוקה הטבעית והסקרנית להבחין בין הסיפור האמיתי לבין שאיננו כזה.
המשנה במסכת ראש השנה מלמדת: "באחד באלול ראש השנה למעשר בהמה". המגיד מקוזניץ למד זאת עם חסידיו ואמר להם: "שומעים אתם? מיד בתחילת חודש אלול צריך כל אדם 'לעשר', דהיינו להשתדל לטהר ולעקור מתוכו את כל הבהמיות!…"
נתפלל אל ד' ונקרא ממעמקי לב: "וטהר לבנו לעבדך באמת", והקב"ה ישמע קולנו ברחמים וברצון – "קרוב ד' לכל קוראיו לכל אשר יקראוהו באמת".
שנה טובה כתיבה וחתימה טובה,
הרב יעקב פישר
ראש הישיבה
ויתנו לך כתר מלוכה
נתברכנו בשנת לימודים זו באלול מלא, ב"ה, ושומה עלינו להפיק מכך המרב. לבד מן הכניסה המסודרת והמדורגת אל מערכות הלימוד בקודש ובחול, עסוקים אנו בהבנה ובהתבוננות, בתכונה ובהתכוננות לקראת הימים הנוראים הבעל"ט. בבית המדרש, כמו גם בכיתות ובכינוסים מחזוריים, ניתנות שיחות ומתקיימים עיונים ודיונים, ואף יום עיון מיוחד לקראת ראש השנה קבענו.
את מפגש הלימוד המסורתי עם ההורים נקיים גם השנה, בע"ה, בעשרת ימי התשובה (ראו נא ההזמנה המצ"ב).
כפי שכבר הודענו במהלך חופשת הקיץ, בדעתנו לנסות השנה היערכות חדשה לשלושת הימים – ראש השנה ושבת תשובה. אנו מבקשים לאפשר לבנים לשבות מחוץ למסגרת הישיבה, כאשר בני האזור יארחו בבתיהם את חבריהם, בבחינת "ישמעו רחוקים ויבואו".
ביצוע התוכנית דורש הורים מלווים נושאי נשק, אשר יפגשו את התלמידים לפי קבוצות, וילכו עמם ליישובים הסמוכים. הכוונה היא לצאת בצהרי היום השני של ראש השנה, לאחר הסעודה.
אנו מבקשים, אפוא, מהורי האזור לפנות בהקדם אל הרמי"ם ולציין א) כמה תלמידים ביכולתם לארח ב) מי מהם נכון ללוות את ההולכים.
נשוב ונזכיר, כי ביצוע התוכנית מותנה ביכולת להוציאה אל הפועל באופן משביע רצון, כמו גם במצב הביטחוני.
במידה שניתקל בקשיים, נחזור למתכונת הישנה – שהות התלמידים בישיבה במשך כל ימי החג והשבת. כל החלטה שתתקבל תחול, כמובן, על תלמידי הישיבה כולם.
בין כה וכה, עוררה ההצעה דלעיל עניין, סקרנות ודיונים בקרב בני החבורה. סוכם, כי על מנת לשמור על איזון בין בני האזור לאלה שמחוץ לו, יתבצע, בע"ה, בהמשך השנה אירוח שבת – מצד המרוחקים דווקא – לבני האזור.
חברים כל ישראל
שמחה וקורת רוח רבה הייתה לנו עם הצטרפותם של בנינו הצעירים – בני כתות ט' – לישיבה. התחלנו בפרויקט "חברותא", במסגרתו לומדים תלמידי ט' עם בני י"ב בסדרי הערב במהלך השבוע כולו. אנו תקוה כי חברותות אלו יבססו קשר אישי ומשפחתי בין הבנים, ולא לימודי בלבד. ביום חמישי, כ"ג באלול נקיים אי"ה, טיול ופעילות גיבוש בין המחזורים, ובמהלך החודש עוסקים בני ט' וי"ב בפעילויות גיבוש נוספות. גם לכלל המחזורים יתקיימו ימי גיבוש וטיול במהלך חודש אלול, כמו גם פעילויות התעוררות וחיזוק לקראת הימים הנוראים.
…משכהו לבית המגרש
במהלך חופשת הקיץ שופץ מגרש הספורט ונצבע בציפוי אקרילי. אנו מקווים לנוכחות טובה בשיעורים, למרות הפיתוי הספורטיבי…
גם חדר הכושר שופץ, ומוקמו בו מכשירים חדשים. עם מדריך הכושר המסור, מר אהרון ליברנט, אנו מצפים לפעילות גופנית ענֵפה וגדושה של נערי ישראל ("ההתעמלות של צעירי ישראל…" אורות להראי"ה קוק) ולנפש בריאה בגוף בריא.
אבן מאסו הבונים היתה לפנימיה
במסגרת שיפוץ ובניית בניין הפנימיה, נבנו מחדש שני מסדרונות. החדרים שם הוגדלו, ואף התווספו בהם שירותים ומקלחת צמודים לכל חדר. בתום "שדרוג" זה, אנו עומדים במצב בו רוב חדרי הפנימיה בעלי שירותים ומקלחת צמודים, ובע"ה, יזכנו ד' לברך על המוגמר.
בהזדמנות זו, נודה על הבינוי למר ינון אחימן – מנכ"ל אור תורה סטון, למר משה בקשי סמנכ"ל התפעול ולאנשי הביצוע היקרים – בתיה כרמי, מאיר אזולאי, וכמובן, לאהרון המסור אשר לו נאחל בריאות איתנה.
גם צוות המורים טעם ניחוחות של בריאות וכושר ביום ההיערכות הצוותי, כחלק מהנושא השנתי של משרד החינוך: "חינוך לאורח חיים בריא". יום פעילות ועיון מתוכנן בנושא זה בהמשך שנת הלימודים.
דבר מנהל הפנימיה:
אני שמח לפתוח שנה שנייה בניהול הפנימייה. שנה עמוסת אירועים וחוויות כבר מאחורינו, וזה נותן את המרץ לקדם פני שנה חדשה של עשייה.
שמחתי על ההזדמנות שניתנה לי להכיר היטב ועמוק יותר את בני מחזור כ"ו במסע לפולין, ואני מבקש להודות לכל מי שלקח חלק במסע המוצלח והמשמעותי.
אנו מקבלים בברכה את צוות הפנימייה החדש. את המדריכים: אברהם גרשוני (יא') ויגאל שוורץ (י'). את רבני הפנימייה: חיים בלאו (יא') ואביתר ניימן (ט').
בכיתות ט' מלבד הרמי"ם, המדריך ורב הפנימייה, התברכנו גם בשלושה מדריכים צעירים בני כיתות יב', מסורים וחרוצים, אשר חונכים את התלמידים החדשים, מקלים עליהם את כניסתם לישיבה ולוקחים חלק בעשייה המחזורית.
נאחל לכל המדריכים החדשים, לצד הצוות הוותיק, הרבה הצלחה בתפקידם החשוב. ניתן לפנות אליהם בכל שאלה ובקשה. אנו, כולנו, נשמח לעזור בכל שנוכל.
אסיים בהכרת טוב ובתודה לכל ההורים שמקדישים מזמנם לישיבה, בשיחות, בפעילויות, בשיעורים, ובסתם ליווי, עידוד ועצות טובות.
בברכת שנה טובה ומוצלחת,
איתי אלשטיין
"ושבו בנים לגבולם"
רוב בני י"ב יצאו למסע בדרכי פולין האבלות, במהלך חופשת הקיץ. הבנים יצאו לאחר הכנה מדוקדקת ועמוקה, שבאה לידי ביטוי בהצלחת הפעילות החשובה והמשמעותית. נודה לרב אבי מנצורה, למדריך צבי עמוסי, לד"ר מוטי בנמלך המורה לתולדות עם ישראל ולאיתי אלשטיין מנהל הפנימיה, אשר הובילו את המסע בהדרכת הרב בני קלמנזון. את בני י"ב קידמנו בברכת "ושבו בנים" עם הגיעם לטיילת ארמון הנציב ביום ט' באב. בכוונתנו לערוך פעילויות המשך בנושא השואה והתקומה במהלך השנה כולה. תודה מיוחדת לרמי"ם של שכבת י"ב – הרב שלמה מוזס והרב איתן אנסבכר על כל המעש ועל הכנת הלבבות לקראת המסע.
"ד' א-לוקים נתן לי לשון לימודים לדעת…"
זה עתה קיבלנו את תוצאות מבחני הבגרות של הקיץ האחרון. ברוב המקרים תוצאות הבחינות משביעות רצון ואף מעבר לכך. אנו ממליצים לשבת עם הבן ולשוחח על משמעות התוצאות תוך התבוננות קדימה. באגרת זו אנו מבקשים לעדכן אתכם ברשימת בחינות הבגרות המצפות לבנים, אי"ה, בשלהי שנת הלימודים הבעל"ט.
בכיתה י' ייבחנו התלמידים במקצועות: לשון והבעה (1 יח"ל), מחשבת ישראל (1 יח"ל), תנ"ך (1 יח"ל), תולדות עם ישראל (1 יח"ל), וחלקם אף ביחידה אחת במתמטיקה (קבוצת 3 יח"ל) ובעוד יחידה נוספת במגמות הלימוד המורחבות – בספרות, קולנוע, ובלימודי ארץ ישראל (2 יח"ל).
כל תלמידי י' ייבחנו גם בשתי יח"ל בביולוגיה.
בכיתה י"א ייבחנו התלמידים במקצועות: גמרא (2 יח"ל), תנ"ך (2 יח"ל), אזרחות (הגשת מטלת ביצוע), מחשבת ישראל (1 יח"ל), לשון והבעה (1 יח"ל), מתמטיקה (שאלון אחד), אנגלית (שאלון אחד), ובחלק מן המגמות המורחבות (ביולוגיה, ספרות, ארץ ישראל, סביבה, פיזיקה ומחשבים).
בכיתה י"ב ייבחנו התלמידים במקצועות: גמרא (2 יח"ל), תנ"ך (2 יח"ל), הלכה (1 יח"ל), חנ"ג, תוע"י (1 יח"ל – בחורף), מתמטיקה(שאלון אחד), אנגלית, אזרחות ובמגמות המורחבות ( 5 יח"ל).
מאה!
מינהל החמ"ד במשרד החינוך החליט להצדיע למאה עובדי הוראה המצטיינים בשליחותם. עובדי ההוראה בישיבתנו – מצטיינים כולם.
שניים מבין צוות הרמי"ם נבחרו לייצג את הישיבה, וקיבלו תעודת "חבר נבחרת המאה" מטעם משרד החינוך.המדובר ברב איתן אנסבכר וברב אלי אטיה. הרב איתן, על מסירות ללא גבול למעשה החינוכי ולחניכים, בהתמדה ובהצנע לכת, ועל תשומת לב מיוחדת לקשר עם הבנים גם שנים הרבה לאחר סיום לימודיהם בישיבה. הרב אלי, על חיפוש דרכים חדשות ללימוד ולהוראת הגמרא, ועל פריצת דרך ניסיונית בתחום זה, שבאה לידי ביטוי גם בהוצאת חוברת לימוד ייחודית על סוגיות במסכת פסחים.
אנו מבקשים להביע שמחה והוקרה לחברינו הנבחרים, וברכה לכולנו, שנזכה לסייעתא דשמיא במעשינו, להגדיל תורה ולהאדירה.
פת"ל, בד"ד, חלמי"ש ושאר ר"ת
בני י"ב החלו ללמוד עם רבנים ומרצים נושאים שונים בתחום האגדה, התנ"ך, שו"ת ו"חבורות", כל זאת בפרוייקט "תורה לשמה". במהלך השנה אף ישמעו הם מרצים בתחום הבד"ד (בכל דרכיך דעהו) וביניהם: חיים בר חי – מנכ"ל בסוסיא ונציג "פעמונים", עודד רביבי – ראש מועצת אפרת, יוני שטבון – יו"ר תנועת "רעננים", הרב הראל ממדרשת טוהר, שפר מלצר – ראש מחלקת מערכות זעירות ב"רפאל", גדעון שמיר – מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים ולשעבר מנכ"ל נמל אשדוד ועוד.
גם לחינוך לחיי משפחה נקדיש השנה תשומת לב מיוחדת.
מדיניותנו בשאלת "חופשות משפחתיות" במהלך שנה"ל
מעשה באחד, ירושלמי, עולה חדש, בעל חניה פרטית לרכב בחצרו, שסבל מחסימת הכניסה לחניה על ידי מכוניות חונות באופן מזדמן. כה חרה הדבר והטריד, עד שהעמיד שלט גדול ובו ביקש לא לחנות באופן חוסם מול הכניסה. לא עזר. הגדיל לעשות, והוסיף אזהרה חמורה לאיסור בסגנון:"רכב זר יגרר (על חשבונו)"… לא עזר! לא נותרה לו עוד ברירה, לאומלל, ולא נחה דעתו עד שתלה שלט אחר:"Don't even think about it!". עזר! חשבנו, אולי גם לנו זה יעזור…
"והשיב לב אבות על בנים ולב בנים על אבותם"
שנת רצון
על פתח שנה חדשה רגילים לבקש: "יהי רצון …"
ומתכוונים לעורר רצונו יתברך שיחוס על עמו ישראל ויחמול,
כדרך שנוהג הרועה בצעירי הצאן.
אלא שאנו אחר רצוננו הפנימי נבקש
ולא נתור אחרי רצון חיצון,
מאוויי לב ונפש פנימה נחמוד
מהתמודדות לא נחמוק ולא נחמוד לצון.
בואו ונצא לקראת עוד שנה – לוח אחד לכולנו –
אך לכל אחד שנתו,
יעורר כל אחד רצונו, כאיש אשר יֵעור משנתו
ויאמר: "מודה אני …" וישמע את הקול מירכתי המיטה:
"הכל תלוי במה ובכמה שתרצה אתה",
כדברי הזוהר הקדוש: "כל מלין דעלמא לא תליין אלא ברעותא".
שערים הרבה לשנה, אך לכל אחד שער משלו,
ובעת שערי רצון להפתֵחַ –
יתאמץ כל אחד, יאסוף חֵילו.
יאמר: "יהי רצון" ואל השער יכנס בגפו,
והוא רחום יכפר עוון והרבה להשיב אפו
יִפתח לו שערי שמים לקראת הימים הבאים,
ויתקיים בו: "כי בי יִרבו ימיך ויוסיפו לך שנות חיים"!
שנה טובה
כתיבה וחתימה טובה
כעתירת המברכים באהבה
בשם כל בני הישיבה
הרב יעקב פישר חזי זכריה
ראש הישיבה מנהל התיכון
ערה"ש התשע"ב
אפרת
סביבֵי ירושלים